Loading...
Tajuk : Resepi mudah ayam masak ros.
link : Resepi mudah ayam masak ros.
Resepi mudah ayam masak ros.
Resepi mudah ayam masak ros. | Assalamualaikum wbt. Cikla nak share dengan korang satu lagi resepi yang sangat senang dan semestinya sedap. Sebenarnya, resepi ni cikla dapat dari mak cikla. Kiranya resepi turun temurunlah ni. Hehe. Korang mesti cuba resepi ni sebab memang sedap. Boleh jugak kalau korang nak buat lauk cicah ketupat. Jemu jugaklah kan kalau tiap-tiap tahun asyik rendang aje. Sesekali tukar menu. Hehe.
Jom kira tengok bahan-bahannya dan cara nak buat.
Resepi mudah ayam masak ros.
![]() |
Resepi mudah ayam masak ros. |
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam dipotong sederhana besar.
5 biji tomato potong 4.
5 biji cili api dibelah dua. (optional, nak pedas letak lebih. Tak nak letak pun tak pe).
1 mangkuk air asam jawa.
Minyak untuk menumis, garam.
Bahan untuk dikisar:
1 labu bawang besar.
4-5 ulas bawang putih.
1/2 inci halia.
1/2 sudu besar serbuk kunyit.
2 sudu besar jintan manis.
2 sudu besar jintan putih.
2 sudu besar ketumbar.
Cara-cara:
- Bersihkan ayam.
- Perap ayam dengan bahan yang dikisar dan air asam jawa selama lebih kurang 15 minit.
- Panaskan minyak, kemudian masukkan ayam yang diperap. Kalau nampak air macam kurang boleh tambahkan lagi air asam jawa.
- Biarkan sampai ayam masak dan kecut. Sentiasa kacau untuk elakkan ia hangus dan berkerak.
- Bila dah nampak pecah minyak, masukkan garam, tomato dan cili api. Gaul rata. Kalau kuah nampak kering sangat, tambahkan sedikit air.
- Biarkan sekejap, siap. Bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba.
Thus Article Resepi mudah ayam masak ros.
Itulah artikel Resepi mudah ayam masak ros. Kali ini, mudah-mudahan dapat memberikan manfaat kepada anda semua. dengan baik, melihat anda dalam menghantar barang-barang lain.
Anda sedang baca artikel Resepi mudah ayam masak ros. dengan alamat pautan https://malaysiaonrecord.blogspot.com/2018/01/resepi-mudah-ayam-masak-ros.html
0 Response to "Resepi mudah ayam masak ros."
Catat Ulasan