Loading...
Tajuk : Pucuk Bebuas Bahan Rahsia Bubur Pedas Sarawak
link : Pucuk Bebuas Bahan Rahsia Bubur Pedas Sarawak
Pucuk Bebuas Bahan Rahsia Bubur Pedas Sarawak
Bebuas, beruas, buas-buas, ambong-ambong laut, pecah piring, singkil, atau limau pantai atau nama saintifiknya Premna Spp terdapat dijual di pasar tani sebagai sayur ulam. Pokok bebuas ini mempunyai khasiat tersendiri kepada kesihatan. Air rebusan dan pucuk herba bebuas dipercayai oleh masyarakat Melayu bagi menyembuhkan masalah pening kepala. Pucuk mentahnya dicelur atau direbus dan dimakan bersama sambal belacan, budu, cencaluk, atau pencecah yang lain. Rasanya manis-manis pedas dan sedikit pahit serta rangup dan berbau.
Pokok herba merujuk kepada tumbuhan renek berbatang lembut. Pada kebiasaannya pokok herba mempunyai batang yang lembut dan berair. Pokok-pokok herba telah lama digunakan oleh orang-orang Melayu dan Cina sebagai bahan ubat atau penguat tenaga.
✍ Sumber Pautan : ☕ Dunia Cik Akak
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qRHyg6
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!
Thus Article Pucuk Bebuas Bahan Rahsia Bubur Pedas Sarawak
Itulah artikel Pucuk Bebuas Bahan Rahsia Bubur Pedas Sarawak Kali ini, mudah-mudahan dapat memberikan manfaat kepada anda semua. dengan baik, melihat anda dalam menghantar barang-barang lain.
Anda sedang baca artikel Pucuk Bebuas Bahan Rahsia Bubur Pedas Sarawak dengan alamat pautan https://malaysiaonrecord.blogspot.com/2017/05/pucuk-bebuas-bahan-rahsia-bubur-pedas.html
0 Response to "Pucuk Bebuas Bahan Rahsia Bubur Pedas Sarawak"
Catat Ulasan